Prirodna zaštita grla. Za tegobe s grlom i glasom tu je isla®.

Prirodna zaštita grla.
Za tegobe s grlom i glasom tu je isla®.

Zvuči poznato:
sve započinje s tegobama u grlu

Iako zaštitni film sluzi na sluznici usta i grla pouzdano štiti od prehlada, treba voditi računa da ga se ne izlaže prevelikim opterećenjima. Suh i klimatiziran zrak, kao i dim od cigareta, mogu imati jednako štetne posljedice kao i dugotrajan, neprekidan govor ili pjevanje. Svi ovi utjecaji povećavaju opasnost od isušivanja sluznice što slabi njezinu zaštitnu funkciju.

Sluznica tada postaje podložna napadima virusa i bakterija. Tako dolazi do javljanja tipičnih problema s grlom kao što su:

  • nadražajni kašalj i pročišćavanje grla
  • promuklost
  • podražene glasnice
  • suha i nadražena sluznica usne šupljine i ždrijela

Između ostaloga, ove tegobe mogu dovesti do grlobolje, otežanoga gutanja ili neproduktivnoga suhog kašlja kakav je nadražajni kašalj koji nastaje kao posljedica iritirane i suhe sluznice usne šupljine.

Tko je posebno ugrožen? 

Sve one profesije koje u svom poslu često i dugo naprežu glasnice poput nastavnika, pjevača u zboru, agenata u pozivnom centru, profesionalnih pjevača, kao i svi oni koji pate od prehlada i alergija.

Tijek prehlade

Izvor: Avila R. Aetiology and pathophysiology of the common cold, 1993

Sluznica usta i ždrijela:
postojanost i učinkovitost u očuvanju Vašeg zdravlja

Tanak sloj sluzi 24 h dnevno učinkovito štiti sluznicu usne šupljine i ždrijela od uzročnika bolesti. Slina, osim što potpomaže osnovnu funkciju žvakanja, gutanja i govora, sadrži obrambene tvari antibakterijskog i antiviralnog učinka.

Kada zaštitni sloj zakaže, javljaju se tegobe s grlom. Česta posljedica je gubitak glasa. Ovi simptomi obično se primjećuju prije početka prehlade ili nakon jakog naprezanja glasnica.

Image

Savjeti

Image

Što je nadražajni kašalj?

Nadražajni kašalj je oblik vrlo suhog kašlja koji u pravilu dolazi "iz grla" i stoga je tijekom napadaja izuzetno neugodan. Uzročnik može biti virusna prehlada koja dovodi do lokalne upale i očituje se raznovrsnim simptomima poput nadražajnog kašlja, promuklosti i grlobolje.

Image

Kako nastaje promuklost?

Kod promuklosti se često radi o upalnom procesu u području grkljana. Zbog njega glasnice ne mogu više slobodno treperiti pa glas zvuči promuklo. Pušenje, alkohol, dugotrajni govor ili pjevanje također mogu dovesti do prenaprezanja glasnica i izazvati upalu sluznice koja se još naziva i pseudokrup.

Image

Što isušuje grlo?

Sustavi za klimatizaciju, putovanja avionom, duge vožnje vlakom i autom, grijani uredski zrak: svi uvjeti u kojima je čovjek dugotrajno izložen djelovanju suhog zraka opterećuju sluznice usne šupljine, grla i ždrijela.

Image

Kakav učinak imaju grijanje i klimatizacijski sustavi?

Grijanje i klimatizacija su korisni, ali mogu izazvati suhoću sluznice. Njihov suhi zrak grlu oduzima prirodnu vlažnost . Zbog toga se na sluznici javljaju oštećenja kroz koja lako prodiru bakterije što posljedično dovodi do infekcije ili upale.

Image

Kako se to može spriječiti?

Vlažna sluznica najbolji je prijatelj svakoga grla i glasa. Njezin blagotvorni zaštitni sloj predstavlja korisnu i preventivnu mjeru kod posebnih opterećenja ili vanjskih utjecaja izazvanih klimatizacijom ili virusnim uzročnicima prehlade tijekom vlažnih i hladnih dana. Osim toga, blagotvorni zaštitni sloj kod posebnih opterećenja ili vanjskih utjecaja, poput klimatizacije ili virusnih uzročnika prehlade tijekom vlažnih i hladnih dana, predstavlja korisnu i preventivnu mjeru. Upravo takav blagotvorni učinak imaju isla® pastile.